Ефективне використання таблиць та рисунків у статтях

📈 📖 Науково-дослідні роботи часто засновані на великій кількості даних, які можна узагальнити та легко прочитати за допомогою таблиць та графіків.

❗ Однак дані в рисунках і таблицях не повинні бути повторенням даних в тексті.

❓ Як дізнатися, чи потрібна Вам таблиця або рисунок?

👉 Практичне правило полягає в тому, що коли Ви не можете представити свої дані в 1–2 реченнях, тоді Вам потрібна таблиця.

📄 Використання таблиць

Таблиці мають кілька елементів, включаючи пояснення умовних позначень, заголовки стовпців і текст. Як і при написанні наукової роботи, також важливо структурувати таблиці, щоб читачі могли їх легко зрозуміти.

☑ Назва: Таблиці повинні мати чітку назву – речення, в якому формулюється тема таблиці.

☑ Заголовки стовпців: Мета цих титульних заголовків – спростити таблицю. Увага читача послідовно переміщається від заголовка до заголовка. Якісний підбір заголовків стовпців дозволить читачеві швидко зрозуміти, про що йде мова в таблиці.

☑ Тіло таблиці: Це основна область таблиці, де розташовані числові або текстові дані. Створіть таблицю так, щоб елементи читалися зверху вниз, а не по горизонталі.

📊 Використання рисунків

Рисунки можуть приймати різні форми, такі як гістограми, частотні гістограми, діаграми розсіювання, зображення, карти тощо.

☑ При використанні рисунків у статті завжди думайте про свого читача: Який рисунок найлегше зрозуміти вашому читачеві? Як Ви можете уявити дані найпростішим і ефективним способом? Наприклад, фотографія може бути кращим вибором, якщо Ви хочете, щоб Ваш читач розумів просторові відносини.

☑ Підписи до рисунків: Рисунки повинні бути пронумеровані та мати описові заголовки або підписи. Підписи повинні бути досить короткими, щоб їх можна було зрозуміти з першого разу. Підписи розміщуються під рисунком.

☑ Зображення: Виберіть просте та зрозуміле зображення. Враховуйте розмір, розширення та загальну візуальну привабливість зображення. А також не забувайте про якість рисунків.

📌 У цьому Вам допоможе серія відео-підказок від нашого видавництва «Як зробити рисунок у гарній якості»: https://is.gd/qJ4H0i

🔗 Детальніше: https://is.gd/YrWlBm