🛠🎓 Онлайн-інструменти для вчених, без яких не обійтися

За останній час онлайн-навчання та дистанційна робота стали нормою повсякдення. Крім того, ці процеси тепер дуже добре організовані. Для вчених обмін інформацією в електронному форматі став єдиною можливістю продовжувати займатися наукою. Складно переоцінити користь від платформ для пошуку літератури (search.crossref.org) та проведення відеоконференцій (https://zoom.us). Погодьтеся, ми користуємося цими благами, починаючи з початкових етапів своєї наукової діяльності, і продовжуємо всю наукову кар’єру. Так чому б не скористатися додатками та сайтами, де всі ці складові можна добре організувати?

📇 Управління проєктом – напевно, це базова складова роботи. Потрібно встигати між викладанням, наміченими зустрічами та науковою діяльністю, і важливо нічого не пропустити. Існують додатки, де Ви зможете розпланувати роботу за пріоритетами та обсягом набагато краще, ніж користуючись Google Календарем або стікерами 🪧 Найбільш використовуваним інструментом управління проєктами в академічних колах є Trello.

📋 Trello (trello.com) – це корисний та динамічний наочний посібник, який підходить будь-якому члену дослідницької групи. Інтерфейс дуже зручний, щоб працювати в широкому спектрі ідей написання та публікації статей, щоб оформлене завдання можна було переміщати по головному екрану проєкту за необхідності. Можна легко відстежити, як просувається проєкт в цілому та Ваш особистий внесок зокрема. Trello дає можливість зберігати завдання в хмарі, а також в профілі користувача. Він пропонує безкоштовну та платну версії, в залежності від вимог користувача.📑 Управління посиланнями на джерела. Для складання літературного огляду без організації посилань зовсім ніяк. Працюючи над великими проєктами, дисертацією або науковим оглядом, користуючись робочим і домашнім комп’ютерами, необхідно мати під рукою всю базу джерел літератури, яка організована на Ваш розсуд. Крім того, важливо забезпечити введення посилань за необхідним форматом. Одним з найбільш доступних інструментів в цій області є Zotero (www.zotero.org), докладніше про нього Ви можете подивитися тут: https://is.gd/aHjuOY

Перевірка граматики – абсолютно необхідна деталь наукової діяльності, потрібна навіть носіям англійської мови. У науковій літературі є свої вимоги до термінів і стилю, а спеціальні програми допоможуть Вам не розгубитися при виборі правильного перекладу. Два найбільш рекомендованих інструменти перевірки граматики для дослідників – це Trinka AI та Grammarly.

1⃣Trinka (https://trinka.ai) – це перший в світі інструмент для поліпшення граматики та мови, створений спеціально для академічного та технічного написання. Trinka відрізняється тим, що не тільки перевіряє граматику та орфографію, але і дає пояснення для виправлення помилок, що забезпечує повноцінне поліпшення написання. І звичайно, володіє іншими перевагами подібних інструментів. Він пропонує безкоштовну версію, яка включає в себе доступ до всіх його функцій. Платна версія забезпечує безперебійне використання та більш високі щомісячні ліміти, а також доступ до надбудови для MS Word.

Grammarly (app.grammarly.com) – це популярний додаток або розширення для браузера, який створено для перевірки граматики, пунктуації, контексту та структури речень та читання. Додаток допомагає розширити словниковий запас, відкоригувати стиль письма, є детектором плагіату в режимі реального часу на різних платформах, включаючи Microsoft Word, WordPress, Facebook та ін. Він доступний в безоплатній та платній версіях. Безкоштовна версія пропонує базові перевірки орфографії та граматики, а також деякі пропозиції. У той час як платна версія пропонує основні зміни та пропозиції щодо поліпшення словникового запасу; крім того, вона надає пропозиції щодо цитування та може виявити плагіат.

📄🔍 Перевірка на плагіат. Академічний світ пронизаний плагіатом, і, можливо, через запаморочливі темпи публікацій дослідники можуть стати жертвою ненавмисного плагіату. Щоб уникнути відхилень Вашого рукопису і, отже, впливу на Ваш імідж дослідника, розумно перевірити Ваш рукопис за допомогою інструменту перевірки на плагіат. Ці інструменти можуть не тільки допомогти Вам у перевірці плагіату, але і допомогти у виявленні потенційних можливостей співпраці з дослідниками, що відносяться до тієї ж області. Пропонуємо Вам ознайомитися з добіркою безкоштовних антиплагіатних сервісів і програм тут: https://is.gd/8UZsFw

👥🌐 Наукові соціальні мережі. Дослідження розвиваються, коли ними діляться; отже, зв’язок і обмін ідеями між дослідниками важливі. Для спілкування наукові соціальні мережі є великою підмогою, що заохочує спільні зусилля на відстані. Це дозволяє опублікувати профіль дослідника в науковому співтоваристві, а також просувати свої дослідження та встановлювати зв’язки з іншими робочими групами по всьому світу.

Двома найбільш часто використовуваними академічними мережами є ResearchGate та Academia.edu.

✔ ResearchGate (www.researchgate.net). Крім доступу до свіжих досліджень у Вашій області, ResearchGate дозволяє спілкуватися з іншими учасниками наукового співтовариства. Ви можете викладати свої проєкти, статті та постери, а також отримувати відгуки. Ще Ви можете переглядати статистику про вплив Вашої роботи та аудиторії, яку вона привертає, а також отримувати повідомлення, коли Ваші знайомі публікують нові роботи.

✔Academia.edu – платформа для обміну академічними дослідженнями, яка містить вже мільйони статей. Дослідники щомісяця читають статті звідти, отримують доступ до повнотекстових публікацій та цитат, шукають інформацію про гранти. Мета платформи Academia – побудувати добре налагоджену систему поширення наукових публікацій. Сьогодні алгоритми Academia.edu видають близько 20 мільйонів рекомендацій статей в день. Також там можливий обмін знаннями в ефективних форматах відео, короткого контенту, набору даних тощо. Ви можете отримувати повідомлення, коли Вас цитують та посилаються на Вас, визнають співавтором і висловлюють подяку за співпрацю.

🔗 Джерело: https://is.gd/7JLDVZ🔖

Нагадуємо, що на YouTube каналі PC TECHNOLOGY CENTER (https://is.gd/U1Lby1) Ви можете знайти навчальні відео по роботі з ResearchGate та Academia.edu:– Як зареєструватися на ResearchGate та додати своє дослідження: https://youtu.be/0_hrZTsBzus– Як зареєструватися на Academia.edu і додати своє дослідження: https://youtu.be/StdzujkhoLc