5 практик продуктивності, які допоможуть закінчити дисертацію

Представляємо Вам статтю від Кейт Літтерер (https://is.gd/v0HPo8), яка через хронічні проблеми зі здоров’ям не могла довго сидіти за написанням дисертації, тому розробила наступні 5 практик, які допомогли їй ефективно розподілити короткі проміжки часу на роботу та закінчити свою дисертацію.
1⃣ Розбити роботу на кроки та виконувати їх в певному порядку
«Я розбила велику частину проєкту дисертації на практичні та досяжні кроки. Я змінила свій підхід з «написати главу» на «призначити практичну задачу для робочих сесій», такі як «скласти діаграму зв’язків для першого розділу аналізу» або «скласти односторінковий опис мого методу», – розповідає Кейт Літтерер.
2⃣ Планувати ефективну робочу сесію
«Кожен раз, коли я сідала за свій стіл, я визначала 1-3 реальні та досяжні задачі на той час, який я виділила на роботу в цей день. Так як я зосереджувалася тільки на 1 задачі, це дозволяло мені набагато частіше досягати її.
Треба лише визначити завдання, яке підходить для даного проміжку часу відносно своєї працездатності на цей момент, а також своєї мети для робочої сесії цього дня».
3⃣ Використовувати інструменти, які допоможуть зосередитися
«Я використовувала імпульсно-перервний метод, який включає в себе визначення заздалегідь завдання, безперервну роботу протягом заданої кількості часу, обов’язкову перерву та подальше повторення процесу робота/перерва.
Я також співпрацювала з іншими дослідниками, щоб взаємно тримати один одного в тонусі, відповідаючи за початок виконання завдання, роботу над нею та ділилася інформацією про те, як протікав процес. Спільна робота є відмінною мотивацією, щоб почати роботу, коли Ви відчуваєте себе «не готовим приступити» до своєї роботи або постійно відкладаєте її на потім.
Коли я працюю, встановлюю «кордони» навколо свого робочого процесу, такі як відключення соціальних мереж на своєму телефоні, використання інтернет-фільтрів на ноутбуці, або просто кладу свій телефон поза межами своєї досяжності».
4⃣ Змістити точку зору від «ідеально» до «досить добре»
«Після того, як я кілька разів почула фразу «добра дисертація – це виконана дисертація», я, нарешті, вирішила почати використовувати функцію коментарів, щоб писати замітки для себе та свого керівника під час робочого процесу. Ці могли бути: «я знаю, що мені потрібно дослідити цей момент; я зроблю це в огляді» або «у мене туман в голові і я не можу придумати правильне слово; подивлюся пізніше».
Це означало, що я закінчувала чернетки раніше та відправляла їх своєму керівнику, щоб отримати коментарі по глобальним ідеям, замість того, щоб витрачати напружені години на написання або перегляд завдань, які дійсно могли почекати до кінця. Замість того, щоб заздалегідь пірнути глибоко в літературні огляди, які часто здавалися гнітючими, я запитувала свого керівника, що вона думає про ті деталі, які мені потрібно включити в приклади, посилання та зміст. Я виявила, що вона часто була дуже задоволена одним або двома прикладами, і я заощадила собі години непотрібної праці».
5⃣ Віддати пріоритет своєму психічному та фізичному здоров’ю
«Я робила багато перерв і змушувала себе відвернутися від екрану, випити склянку води або вигуляти собаку навколо району. У мене було суворі терміни початку та зупинки для роботи над своєю дисертацією, щоб гарантувати, що я виділю час, щоб подбати про себе та своїх близьких. Якщо я відчувала біль, туман в голові або втому через мої хронічні проблем зі здоров’ям, я давала собі дозвіл зробити перерву та відпочити залишок дня. І коли я дійсно концентрувалася під час робочої сесії на заздалегідь конкретні задачі, я робила великі успіхи, тому, коли я закінчувала роботу «рано», я брала відгул до кінця дня. Це стимулювало на подальші успіхи на наступний день».
✒ Сподіваємося, що дані практики будуть корисні для Вашої роботи!🙂
📌 У підготовці Вашої дисертації Вам також допоможуть наступні відео від нашого видавництва PC TECHNOLOGY CENTER:
– Як вставити рисунок з CorelDRAW у MS Word: https://youtu.be/re0PVUhx_dk
– Як вставити рисунок у гарній якості з Origin:
– Як зробити рисунок у гарній якості (MS Excel): https://youtu.be/mDY53U2_t7g
– Як зробити рисунок у гарній якості (КОМПАС-3D LT): https://youtu.be/vTqrjjBYOFo
– Як вставити рисунок у гарній якості з MS Excel: https://youtu.be/TNuepNSKCts
– Як зберегти web-сторінку у гарній якості: https://youtu.be/n4Uno-NK8wQ
– Як зробити рисунок з Matlab у гарній якості: https://youtu.be/2z4LLMfgJ_A